photos ©Ioana Marinescu,©Kilian O’Sullivan

Courtyard Houses

On the site of a former printer’s workshop, the houses sit in a courtyard hidden behind a Victorian terrace. The low pedestrian door in the gate dates from its time as Chinese print works.

Wilton Studio has acted as the developer and architect to gain planning permission and build a terrace of three houses. By sinking them into the ground by half a storey and creating a low pitched zinc roof, the houses stay within the envelope of the former workshop, but maximise the internal space. Double height spaces and fully glazed living rooms create a sense of openness within a tight site. The houses are highly energy efficient with triple glazing, high insulation, solar panels and heat recovery.

The dark brickwork of the walls matches the tone of the old garden walls. With the recessed light mortar joints and its burnt variations it gives a haptic lively quality to the building. Together with the zinc roof it has an industrial feel relating to the shed that stood on the site. The area around the entrance doors facing the courtyard is clad in vertical oak slats. The courtyard is therefore enclosed by timber fencing, the timber shed and the new oak façade.

The construction time was 10 months for an overall GIA for the 3 houses of 350m2.

← Previous Next →